Speltakteken welpenDe welpen is de speltak voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar bij Scouting Nederland. Het themaverhaal van de welpen speelt zich af in de Jungle net als bij veel andere Scoutingorganisaties over de hele wereld. De speltak is in 2010 helemaal vernieuwd, doordat alle speltakken van deze leeftijdsgroep (dolfijnen, welpen, esta's en kabouters) samen zijn gegaan.

Scouting Dutmella heeft momenteel 2 welpen speltakken, ééntje voor meiden en ééntje voor jongens.

Een groep welpen wordt samen een horde genoemd. De horde kan een eigen naam hebben, bij Dutmella zijn dat de Jacala horde (jongens) en de Shanti horde (meisjes).

Een welpenhorde wordt opgedeeld in subgroepen van ongeveer 6 kinderen. Zo'n subgroep heet een nest. In ieder nest krijgen twee kinderen (meestal de oudste) wat meer verantwoordelijkheden dan de jongere kinderen. De welp die aan het hoofd staat van een nest heet een gids. De 2e persoon heet een helper. Ieder nest heeft een kleur.

Welpen dragen een groen uniform, of, zoals dat tegenwoordig heet, een groene ScoutFit, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti, de twee kinderen uit het Jungleboek. De Welpen halen hun inspiratie uit het Jungleboek, de namen van de leiding en veel andere termen komen allemaal daaruit.

Scouting Dutmella maakt geen gebruik van leidingnamen, het thema Jungleboek komt wel regelmatig terug in opkomsten en programma onderdelen. De wanden van de welpenblokhut zijn versierd met taferelen uit het thema verhaal.

In 2013/2014 bedraagt de contributie voor de Welpen €125,-- per jaar en €25,-- voor het groepsweekend.

** Bron: Scoutpedia